Реклама

Село Гинци е разположено преди прохода Петрохан. През селото тече река Нишава, която извира северозападно от него близо до връх Ком и достига до Сърбия. Интересен факт е, че през горещите летни месеци водата в реката се губи и се появявава в по-долната част на течението. На североизток от селото е връх Тодорини кукли, а на югозапад - връх Вучи баба (част от Видлич). Гинци е най-дългото село в България - 13 км и е приютило множество вили, разположени на голяма височина по оградните възвишения. Намира се на 50 км от най-големият вътрешен пазар на туристически услуги – гр. София и неговата агломерация. От селото до връх Ком разстоянието е около 8 километра по маркирана туристическа пътека.

Село Гинци е известно и със своето вкусно овче кисело мляко, което се приготвя по традиционен начин и има неповторим вкус, благодарение на уникалното съчетание на климат и дъхави билки. Всички тези дадености водят до увеличаване на потока от посетители, за които обаче няма туристическа база, предлагаща основни туристически услуги като настаняване и изхранване.

Селото се отличава с изключително красива природа, чист въздух и живописни местности, в които са пръснати къщи и вили. Уникалния климатът и надморската височина дават възможности за климатолечение, съчетано с крайноседмични и ваканционни посещения, насочени към спецификата на селския туризъм. Местностите по южния склон под връх Ком предлагат отлични възможности за събиране на горски плодове, билки, гъби. Районьт на с. Гинци предлага богати вьзможности за колоездене. Наблюдават се редки видове птици. Над 13 красиви карстови пещери, регистрирани в Червената книга на България, предлагат възможности за опознаване.